Vaikuttavuustarinat

Yksin vai yhdessä? Valokuvaprojekti nuorten kanssa

Vahvuutta vertaistoiminnasta -hankkeeseen osallistuneiden nuorten kanssa järjestettiin kevään 2023 aikana valokuvaprojekti, jossa toimintaan osallistuvia nuoria valokuvattiin retkillämme. Nuoret saivat itse päättää, missä kuva heistä otetaan sekä valita kuvista parhaimman, joka tulee Järvenpään kirjastolle tulevaan yhteiseen näyttelyyn elokuussa 2023. Nuoret myös saivat halutessaan kertoa, mitä he omassa valokuvassaan näkevät.

Valokuvaprojektin nimi Yksin vai yhdessä? syntyi erään kahvipöytäkeskustelun äärellä nuorten kanssa, kun pohdiskelimme sitä, mitä vaikuttaminen ja osallisuus heille tarkoittaa.

Olkkaritoimintaan osallistujasta vapariksi

Senja on nuori, joka on osallistunut Vahvuutta vertaistoiminnasta -hankkeen toimintaan alusta alkaen eli keväästä 2022. Hän kertoo kuulleensa toiminnasta kaverin äidiltä ja Olkkarin rento meininki sai hänet tulemaan uudestaan. Nyt hän on osallistunut jo yli vuoden ajan Olkkaritoimintaan, osallistunut myös mukaan retkille sekä innostunut toimimaan itse vapaaehtoisena ja vertaisena muille nuoremmille nuorille.

Senja kertoo, että toiminnasta hän on saanut ystäviä ja hauskuutta sekä erityisesti mieleen on jäänyt kevään viikonloppu reissu Turkuun, jonne kokoontui nuoria eri Setlementeistä ympäri Suomea. Reissun kohokohta oli päästä katsomaan Voice of Finlandin lähetystä.

Senja kertoo, että Louhelan toiminnassa hän saa olla se kuka on. Lisäksi hän on saanut toiminnassa mukanaolosta ennen kaikkea tekemistä päiviinsä ja muiden ihmisten kohtaamista sekä ohjauskokemusta nuorten ohjaamisesta. Vertaisapuohjaajana hän on ollut mukana Olkkarissa ja kokkikerhossa sekä vaparina ollut mukana järjestämässä tapahtumaa perheille.

Hän ajattelee, että on antanut nuoremmille viisautta, kokemusta, toiveita tulevaisuuden suhteen ja ennen kaikkea hyvää mieltä puolin ja toisin. Vapaaehtoisena toimiminen on tuonut Senjalle varmuutta ja kokemusta ohjaamisesta. Senja toivoo toimintaan lisää yön yli retkiä, koska siinä on mahdollisuus tutustua kunnolla erilaisiin ympäristöihin.

Mikä ihmeen vertaistoiminta? 

Parhaimmillaan vertaistoimintaan osallistuminen vahvistaa nuoren sosiaalisia taitoja, innostaa oppimaan uutta ja rohkaisee käyttämään omia vahvuuksia ja osaamista toisten nuorten hyväksi. Vertaisena toimiminen tuo sekä vertaiselle että toimintaan osallistujalle iloa ja hyvää mieltä ja arvokkaita kokemuksia, joista on hyötyä myöhemmin elämässä.  

Heppatoimintaan vertaisnuorena osallistuva 15-vuotias Taika on käynyt Puolimatkan tallilla yhdeksän vuoden ajan, joten hänelle on kertynyt jo paljon osaamista hevosista ja niiden kanssa toimimisesta. Heppatoiminnan vertaisena hän pääsee käyttämään tätä arvokasta osaamista toisten nuorten hyväksi.   

Taika kertoo, että vertaisena toimiminen on antanut uskallusta omaan toimintaan ja toimia erilaisissa tilanteissa sekä mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin. Hän lähti heppatoimintaan mukaan, koska ryhmätoiminta kuulosti tosi kivalta sekä ajatus, että pääsisi tutustumaan uusiin ihmisiin ja jakamaan muille omia hevostaitoja. Taika rohkaisee myös muita nuoria esimerkillään osallistumaan vertaistoimintaan mukaan. “Siitä tulee itselle todella hyvä fiilis, kun saa autettua muita", sanoo Taika 

Toiminnassa saa itse valita ja vaikuttaa 

Tytti on sosiaalinen ja sydämellinen nuori, joka opiskelee toista vuotta ammattiopisto Spesialla. Hän on ollut Vahvuutta vertaistoiminnasta -hankkeessa mukana hankkeen alusta alkaen.

Tytti on osallistunut Vahvuutta vertaistoiminnasta -hankkeen toimintaan esimerkiksi toimimalla vertaisohjaajana nuorempien nuorten kokkikerhossa ja erilaisissa tapahtumissa. Tytti käy hanketoiminnan olkkareissa sekä Spessu kahvilassa perjantaisin ja osallistunut erilaisille retkille yhdessä muiden nuorten kanssa.

Erityisesti Tytin mieleen on jäänyt yhteiset retket. Pari viikkoa sitten tehtiin Tampereelle retki, joka piti sisällään keikan Vastavirta klubilla, syömistä ja kaupungilla oloa. ”Kivaa, kun sai olla rennosti kavereiden kanssa ja tehdä samoja asioita kuin muutkin nuoret.”

Tytti osallistui myös Turussa viime keväänä järjestettyyn Setlemiitti -tapahtuma, johon osallistui mukaan 60 nuorta eri Setlementeistä. Viikonlopun aikana käytiin katsomassa Voice of Finlandia Logomossa, ulkoiltiin, saunottiin ja uitiin meressä.

Tytti kertoo, että ”Vapaaehtoisena olen itse saanut valita ja vaikuttaa, missä asioissa olen mukana ja mitkä asiat kiinnostaa. On ollut tosi kiva olla mukana. Tuntuu, että on auttanut jossain asioissa ja itselle tulee hyvä mieli, kun saa auttaa.”

Tytti toivoo saavansa olla ensi vuonnakin mukana vapaaehtoistoiminnassa esimerkiksi Setlemiitti -tapahtuman järjestämisessä, joka toivon mukaan järjestetään keväällä Järvenpäässä.