Ajankohtaista hankkeesta

Hei, alle 29v erityistä tukea tarvitseva nuori!

Onko sinulla mielen päällä asioita ja haluaisitko jutella aikuisen kanssa, kahvin tai kävelyn merkeissä? 

Hankeohjaajat Riku ja Irene ovat tavattavissa Louhelassa ma klo 14-16.  Voit varata ajan kasvokkain tapaamiselle, soittaa tai laittaa whatsapp -viestiä. 

RIKU puh. 0407700348 TAI IRENE puh. 0408246671

Juttukaveri on maksutonta ja luottamuksellista, eikä keskustelun asioita kerätä mihinkään.

Kuulumisia hankkeesta kesällä 2023

On aika summata, että mitä olemmekaan tehneet ja saaneet aikaiseksi yhdessä nuorten sekä yhteistyökumppaneiden kanssa. Yli vuoden aikana hankkeessa on järjestetty 11 heppakerhoa/leiriä, 60 olkkaria nuoremmille ja vähän isommillekin nuorille, retkeilty Repovedellä, Helsingissä, Turussa ja toreilla, metsissä ja Järvenpään lähialueilla, järjestetty tapahtumia ja pop-up toimintaa, kohdattu nuoria kouluissa ja nuorisotalolla.

Toimintaamme on osallistunut nuoria Keu-soten alueelta, mutta myös Vantaalta ja Mäntsälästäkin asti. Lisäksi on käynnistetty nuorten vapaaehtoistoiminta, jota tullaan kehittämään lisää syksyn 2023 aikana. Kesällä pääsimme Louhelan nuorten vapareiden kanssa tutustumiskäynnille Tampereen Setlementin Voimavirtaan, jossa järjestetään samankaltaista vapaa-ajantoimintaa erityistä tukea tarvitseville nuorille.

Toiminnassamme merkityksellistä on ollut, että suunnittelemme ja toteutamme nuorten kanssa yhdessä toimintaa, jolloin toiminta on täysin nuorten oloista ja näköistä. Nuorilla on ollut mahdollisuus kokea ja oppia uutta, olla vaan ja tavata kavereita kodin ulkopuolella. 

Ohjaajien tärkeimpiä tehtäviä tässä hankkeessa on ollut saada nuoret kotoa liikkeelle ja osallistumaan mukaan yhteisölliseen toimintaan, koska yhdessä olemme enemmän. Osallistuakseen toimintaan moni nuori tarvitsee paljon aikuisten rohkaisua ja kannustusta. Toimintaamme saa tulla tutustumaan esimerkiksi vapaa-ajan kaverin tai avustajan kanssa ja se on ihan ok kaikille.

Nuoret ovat antaneet palautetta toiminnastamme mm., että on oppinut toisten hyväksymistä, ryhmätyötaitoja, on ollut ilo olla avuksi toisille, rohkaistuin ratsastamaan, olen ylpeä, että kaveri uskalsi, uskalsin uida kylmä vedessä, kun kaverit tsemppasi”. Tällaisia juttuja hankkeemme lapset ja nuoret eivät pääse arkielämässään välttämättä kokemaan, koska kaverisuhteet puuttuvat tai ovat vähäiset. Eräs nuori kertoi, että ensimmäisellä kerralla häntä vähän jännitti tulla mukaan, mutta nopeasti huomasi, että kaikki on ihan rentoja ja mukavia tyyppejä.

Olemme haastatelleet nuoria yksilöllisesti sekä ryhmänä ja avoimissa vastauksissa nuoret ovat maininneet sosiaalisten taitojen vahvistumisesta sekä toisten ihmisten seuran merkityksellisyyden. Nuoret ovat kirjoittaneet, että: ”Olen saanut toiminnasta uusia kavereita ja kokea uusia asioita, yhdessäoloa, samanikäisiä, yksinäisyys on pois ja on saanut tekemistä päiville, sosiaalisuus on vahvistunut, on saanut seuraa muista, olen hyvä kuuntelija ja olen sosiaalistunut ryhmän aikana, sosiaalista kanssakäymistä, rytmiä arkeen, saa tukea asioiden eteenpäin viemisessä, hyvää mieltä ja erilaisia näkökulmia.”

Nuorten näköinen toiminta tarkoittaa nuorten omien sanojen mukaan sitä, että ”toiminnassa saa olla oma itsensä, osallistua, tehdä, vaikuttaa ja päättää asioista itsenäisesti" niin ettei joku päätä sun puolesta.