Ajankohtaista hanketoiminnasta

NÄE MUT! Nuorten taidenäyttely Järvenpään kirjastolla 22.4.-18.5.2024!

Alle 29-vuotiaat nuoret taiteilijat ovat itse suunnitelleet ja toteuttaneet taidenäyttelyn, jonka avajaiset ovat 22.4.2024 Järvenpään kirjastolla. Projektissa on mukana nuoria taiteilijoita ja taiteentekijöitä sekä Järvenpään yhteiskoulun oppilaita. NÄE MUT! -projektissa nuoret ovat päässeet vaikuttamaan, toteuttamaan itseään sekä tuomaan omaa osaamistaan rohkeasti esille taiteen keinoin.

Taideprojektia yhdessä nuorten kanssa on ollut toteuttamassa Setlementti Louhelan Vahvuutta vertaistoiminnasta -hanke, joka toiminnallaan edistää nuorten osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta. NÄE MUT! -teemalla haluamme viestittää, että jokainen nuori on arvokas juuri sellaisena kuin on.

Tervetuloa!

Tapahtuma perheille la 9.3.2024 klo 11-14

Kutsumme erityislasten perheitä mukaan rentoon toimintapäivään Järvenpään nuorisotalo Temalille  la 9.3. klo 11 alkaen! 

Maksuton lounas tarjoillaan klo 11-12 välillä ja kahvit sen jälkeen.  Toimintapäivän ohjelmassa klo 12-15 mm. lautapeli-, Minecraft-, ja pleikkaricorner, taidepaja ja kädentaitoja. Kaikkea mukavaa pienille ja vähän isommillekin osallistujille. 

Ei suorittamista, eikä kiirettä, vaan jokainen saa tulla ja osallistua tapahtumaan omassa tahdissa ja oman fiiliksen mukaan. Tapahtumaan voi osallistua niin mummon, kummin kuin vanhempien kanssa. Temalin tiloihin on esteetön pääsy ja tarvittaessa ohjaajat ja vertaisnuoret ovat auttamassa toimintaan osallistumisessa. Tapahtumaan voi tulla vain hetkeksi, viihtyä fiiliksen mukaan ja lähteä, kun siltä tuntuu.

Toivomme ilmoittautumisia 1.3. mennessä sähköpostiosoitteeseen irene.peiponen@setlementtilouhela.fi, jotta osaamme varautua oikealla määrällä lounasta ja kahvia.

Lämpimästi tervetuloa!

Hei, alle 29v erityistä tukea tarvitseva nuori!

Onko sinulla mielen päällä arjenasioita tai haluaisitko jutella aikuisen kanssa kahvin tai kävelyn merkeissä? 

Hankeohjaajilta Rikulta tai Ireneltä voit varata ajan kasvokkain tapaamiselle, soittaa tai laittaa whatsapp -viestiä. 

RIKU puh. 0407700348 TAI IRENE puh. 0408246671

Juttukaveri on maksutonta ja luottamuksellista, eikä keskustelun asioita kerätä mihinkään.

Kuulumisia hankkeesta kesällä 2023

On aika summata, että mitä olemmekaan tehneet ja saaneet aikaiseksi yhdessä nuorten sekä yhteistyökumppaneiden kanssa. Yli vuoden aikana hankkeessa on järjestetty 11 heppakerhoa/leiriä, 60 olkkaria nuoremmille ja vähän isommillekin nuorille, retkeilty Repovedellä, Helsingissä, Turussa ja toreilla, metsissä ja Järvenpään lähialueilla, järjestetty tapahtumia ja pop-up toimintaa, kohdattu nuoria kouluissa ja nuorisotalolla.

Toimintaamme on osallistunut nuoria Keu-soten alueelta, mutta myös Vantaalta ja Mäntsälästäkin asti. Lisäksi on käynnistetty nuorten vapaaehtoistoiminta, jota tullaan kehittämään lisää syksyn 2023 aikana. Kesällä pääsimme Louhelan nuorten vapareiden kanssa tutustumiskäynnille Tampereen Setlementin Voimavirtaan, jossa järjestetään samankaltaista vapaa-ajantoimintaa erityistä tukea tarvitseville nuorille.

Toiminnassamme merkityksellistä on ollut, että suunnittelemme ja toteutamme nuorten kanssa yhdessä toimintaa, jolloin toiminta on täysin nuorten oloista ja näköistä. Nuorilla on ollut mahdollisuus kokea ja oppia uutta, olla vaan ja tavata kavereita kodin ulkopuolella. 

Ohjaajien tärkeimpiä tehtäviä tässä hankkeessa on ollut saada nuoret kotoa liikkeelle ja osallistumaan mukaan yhteisölliseen toimintaan, koska yhdessä olemme enemmän. Osallistuakseen toimintaan moni nuori tarvitsee paljon aikuisten rohkaisua ja kannustusta. Toimintaamme saa tulla tutustumaan esimerkiksi vapaa-ajan kaverin tai avustajan kanssa ja se on ihan ok kaikille.

Nuoret ovat antaneet palautetta toiminnastamme mm., että on oppinut toisten hyväksymistä, ryhmätyötaitoja, on ollut ilo olla avuksi toisille, rohkaistuin ratsastamaan, olen ylpeä, että kaveri uskalsi, uskalsin uida kylmä vedessä, kun kaverit tsemppasi”. Tällaisia juttuja hankkeemme lapset ja nuoret eivät pääse arkielämässään välttämättä kokemaan, koska kaverisuhteet puuttuvat tai ovat vähäiset. Eräs nuori kertoi, että ensimmäisellä kerralla häntä vähän jännitti tulla mukaan, mutta nopeasti huomasi, että kaikki on ihan rentoja ja mukavia tyyppejä.

Olemme haastatelleet nuoria yksilöllisesti sekä ryhmänä ja avoimissa vastauksissa nuoret ovat maininneet sosiaalisten taitojen vahvistumisesta sekä toisten ihmisten seuran merkityksellisyyden. Nuoret ovat kirjoittaneet, että: ”Olen saanut toiminnasta uusia kavereita ja kokea uusia asioita, yhdessäoloa, samanikäisiä, yksinäisyys on pois ja on saanut tekemistä päiville, sosiaalisuus on vahvistunut, on saanut seuraa muista, olen hyvä kuuntelija ja olen sosiaalistunut ryhmän aikana, sosiaalista kanssakäymistä, rytmiä arkeen, saa tukea asioiden eteenpäin viemisessä, hyvää mieltä ja erilaisia näkökulmia.”

Nuorten näköinen toiminta tarkoittaa nuorten omien sanojen mukaan sitä, että ”toiminnassa saa olla oma itsensä, osallistua, tehdä, vaikuttaa ja päättää asioista itsenäisesti" niin ettei joku päätä sun puolesta.