Blogit

Työssäoppimisjaksolla Rinkulassa ollut opiskelija Anastasia kirjoittaa seuraavasti:

Rinkula on Setlementti Louhelan ylläpitämä olohuone Järvenpäässä. Se on viihtyisä tunnelmallinen paikka, jonne kaikki voivat kokoontua viettämään aikaa rauhallisen yhdessäolon merkeissä. Olohuoneella järjestetään monenlaisia kerhoja ja tapahtumia, kuten esimerkiksi ilmaisia aterioita ja vertaistukea työttömille. Kaikki toiminta on ilmaista ja avoinna kaikille.

Eniten minua kosketti juurikin ihmisten välillä vallitseva rauhaisa, lämmin ja välittävä ilmapiiri. Ihmisten välillä vallitsi rauha ja tasa-arvo. Jos olohuonetoimintaa täytyisi kuvailla vain yhdellä lauseella, sanoisin, että se on kuin seurakunta. Samoin kuin kirkkoon, sinnekin voi tulla rauhoittumaan pitkän päivän jälkeen ja kokea yhteenkuuluvuutta muiden yhdistyksen jäsenten kanssa ja samoin kuin kirkon tapahtumat, myös yhteinen olohuonetoiminta on avoinna kaikille sukupuolesta, taustasta, ihonväristä tai uskonnosta riippumatta. Lisäksi voi saada apua ja vertaistukea monissa asioissa, kuten esimerkiksi vahvistaa suomen kieltä ja hakea apua raha-asioihin.

Vapaaehtoistoimintaan voi osallistua kuka tahansa, joka tahtoo auttaa muita ja antaa lohtua yksinäisille. Louhelan vapaaehtoiset voivat esimerkiksi tulla ihmisten mukaan ulkoiluseuraksi tai viedä heitä kulttuuritapahtumiin tai sitoutua jopa pitkäaikaisiksi ystäviksi. Sopivia tapahtumia voi myös itsekin keksiä. Tärkeintä on, että ne luovat ihmisille rauhaa, lohtua ja turvallisuuden tunnetta ja yhdistävät ihmisiä. Olen itsekin haastatellut erästä vapaaehtoista, joka on muun muassa vetänyt erilaisia musiikkihetkiä ja ollut juhlissa laulamassa ja säestämässä. Työ on hänelle rakasta, sillä hän saa siitä hyvän mielen. Vapaaehtoiset voivat toimia myös virtuaalisesti esimerkiksi puhelimen tai internetin välityksellä.

Itse olen mukana järjestön toiminnassa opiskelupaikkani (Spesia.fi) työharjoittelun merkeissä ja järjestän ihmisille musiikkituokioita. Sen perusteella mitä olen tähän asti kokenut, voisin sanoa, että olen tehnyt vaikutuksen moniin ihmisiin. Musiikki on asia, joka yhdistää ihmisiä ja kaikki nauttivat saadessaan kuunnella kaunista laulua ja soittoa. Myös itse olen aina nauttinut esiintymisestä. Se ei ole juurikaan pelottanut minua, vaan päinvastoin. Nautin siitä, kun saan ilmaista itseäni ja esitellä taitojani ja yleisön tunnereaktiot ovat nautinnollisia. Kaikki kuuntelevat vaieten ja suosionosoitukset ovat raivokkaat. Työ on ollut viihdyttävää ja ihmiset ovat olleet mukavia, mikä osaltaan on luonut rauhan ja turvallisuuden tunnetta. On turvallista tulla töihin, kun tietää, että vastassa on mukavia ihmisiä. Kaikki juttelevat mielellään ja kertovat tietoja, mutta ovat kiinnostuneita kuulemaan myös omasta elämästäni. Aika juoksee joutuisasti ihmisten kanssa rupatellessa. Ei tarvitse hermoilla tai pelätä virheitä. Voin olla rauhassa. Ihmisiä on aina myös mukavasti paikalla ja sen perusteella, mitä olen tarkkailijana kokenut, niin tarjolla on hyvin monenlaista toimintaa ja ihmiset osallistuvat kaikkeen aktiivisesti. Samalla olen saanut mahdollisuuden puhua uusien ihmisten kanssa ja valottaa kokemuksiani. Olen muun muassa jutellut parin vierailijan kanssa muun muassa siitä, mitä lauluharrastus merkitsee minulle ja vähän muistakin harrastuksistani ja kiinnostuksenkohteistani.

Yleisestä ja yhteisöllisestä näkökulmasta katsoen ihmiset olivat innoissaan siitä, että myös nuoret opiskelijat ovat rohkeita esiintymään ja näyttämään taitojaan. Heille tämä oli erityinen harvinaislaatuinen tilaisuus, sillä sellaisia esityshetkiä ei ole aina tarjolla. Muutenkin ihmiset kokivat tärkeäksi sen, että paikalla on myös nuoriakin. Nuoremmat voivat välittää monia uusia tietoja vanhemmalle väelle, eikä hyviä muusikoita ja esiintyjiä muutenkaan kasva joka oksalla.