Erla 20 vuotta

16.12.2020

Setlementti Louhelan erityislasten ja -nuorten toiminta eli ERLA on toiminut Louhelassa jo 20 vuoden ajan. Vuosien varrella toiminta on kehittynyt ja muotoutunut lasten ja perheiden tarpeiden mukaan ja tietenkin ohjaajat ovat tuoneet oman mausteensa ja osaamisensa toimintaan. Toiminnan alusta alkaen kerhopaikka on vaihtunut useamman kerran ja ryhmäkoko kasvanut tasaisesti matkan varrella. Riku Torvinen on työskennellyt kerhossa ohjaajana jo 15 vuoden ajan ja hänelle erityisesti mieleen on jäänyt ”erikoiset ja haastavatkin toiminnan puitteet, joista huolimatta työtä lasten kanssa on aina tehty hymy huulilla joustavasti ja lasten sekä heidän perheidensä parasta ajatellen”.

Pyöreitä vuosia on vietetty tänä vuonna jännittävissä tunnelmissa, sillä toiminnan jatkumisesta ei ole ollut varmuutta. Syyskuussa järjestettiin kuulemistilaisuus vammaisten lasten koulupäivää tukevasta toiminnasta, ensin huoltajille ja sitten myös kerholaisille. Vuoden aikana Erlan toiminta on saanut paljon positiivista palautetta, toiminnalle on tarvetta ja perheet kokevat toiminnan Louhelassa merkitykselliseksi. Erlassa jokainen lapsi kohdataan yksilöllisesti ja hänen vahvuuksiaan, oppimistaan, kehitystään ja kasvuaan tuetaan positiivisen ilmapiirin ja kannustuksen avulla. 

Nyt jo nuori miehen alku, joka oli Erlassa yhteensä 10 vuotta, muistelee näin: ”Minua on kannustettu piirtämisessä ja kirjoittamisessa, osallistuin mm. kuvataidekilpailuun ohjaajan kannustuksella. Sain käydä nuorisotalolla, tehdä asioita itsenäisesti ja opetella asioiden hoitamista”.

Erlan toiminnassa vahvistetaan osallisuutta, omatoimisuutta, itsenäistymiseen liittyviä sekä tunne- ja sosiaalisia taitoja. Lapset ja nuoret oppivat huomaamaan onnistumisia ja iloitsemaan niistä.   ”Kerhossa hyvälle mielelle saa aikuiset, kaverit, palapelit, askartelu, leivonta ja saduttelu ja se, kun olin siellä Louhelan kerhossa yötä” kertoo eräs varhaisnuori kokemuksistaan.

Erlan tarina jatkuu ainakin 2021 kesäkuun loppuun, joten jatketaan yhdessä hyvien muistojen ja kokemusten luomista.

Kiitos kaikille Erlan toimintaa tukeneille ja Oikein rauhaisaa Joulunaikaa!

Toivottaa Erlan aikuiset ja lapset

Retkiryhmä Fjällbossa syyskuussa 2020
Retkiryhmä Fjällbossa syyskuussa 2020