Eivorin kokemuksia vapaaehtoistyöstä

Vapaaehtoisemme Eivor on ollut mukana Setlementti Louhelan toiminnassa jo vuodesta 2015. 

Eläkkeelle jäätyään Eivor muutti Helsingistä Järvenpäähän ystävän houkuttelemana. Aluksi hän suhtautui pikkupaikkakuntaan ennakkoluuloisesti, mutta pian hänen oli pakko myöntää olleensa väärässä. 

“Vaikka tämä oli pieni paikka ja kaikki tunsivat toisensa, otettiin minut avosylin vastaan. Uimahallissakin kaikki tervehtivät!” 

Sisältöä eläkepäiviin

Ensimmäinen eläkevuosi meni akkuja lataillen ja vapaudesta nauttien. Vähitellen kuitenkin tilalle tuli tyhjyyden tunne, ja jotain runkoa elämään piti saada. Sysäys vapaaehtoistoimintaan lähtemiselle tulikin pian, kun Vantaalla kulttuuriluotsina toiminut ystävä kertoi vapaaehtoistoiminnan tuomasta ilosta. Pian Eivor bongasikin paikallislehdestä ilmoituksen Setlementti Louhelan kulttuuriluotsi-koulutuksesta. 

Kulttuuriluotsit toimivat luotsattavien seurana ja saattajana paikallisissa kulttuuritapahtumissa. Luotsin kanssa voi käydä niin taidenäyttelyissä, museoissa, teatterissa, kirjastossa, konserteissa kuin elokuvissa. Järvenpään kulttuuriluotsikohteisiin luotsi pääsee avunsaajan mukana ilmaiseksi. 

 “Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kulttuuriluotsina saa mukavasti tuntumaa kotiseudun historiaan ja kulttuuriin.” 

Pian kulttuuriluotsiksi ryhdyttyään Eivoria pyydettiin tekemään muitakin vapaaehtoiskeikkoja. Mukaan hänen tulee lähdettyä pienellä kynnyksellä. Eivor on vuosien saatossa toiminut ulkoilukaverina ja kauppa-apuna ikäihmisille, mutta myös jakanut flyereita ja toiminut Louhelassa kahvila-apulaisena. Louhelan salissa kuukausittain järjestettävien päivätanssien lipunmyyjänä Eivor on myös monille tuttu. 

“Vapaaehtoiskeikat eivät ole koskaan tuntuneet rasitteelta. Päinvastoin ne tuovat iloa ja energiaa.” 

Vapaaehtoistyötä omilla ehdoilla

Eivor muistuttaa, että toiminta on nimensä mukaisesti vapaaehtoista ja osallistua voi oman kalenterin, mielenkiinnon ja voimien mukaan. Arjen apua tarvitsevat ovat nykyisin pitkälti vapaaehtoistoiminnan armoilla, mikä saattaa lisätä painetta keikkojen ottamiseen. 

“Silti on tärkeää itse vetää raja sille, kuinka paljon jaksaa olla avuksi. Liikaa hommia ei kannata haalia.” 

Eivorin mukaan vapaaehtoistoiminnassa on hyvä olla hiukan seikkailumieltä. 

“Päädyin kerran paistamaan vohveleita Louhelan teltalle Järvenpään kävelykadulle. En ollut koskaan aiemmin paistanut vohveleita, mutta hyvin selvisin! Oman haasteensa toivat hilloon mieltyneet ampiaiset.” 

Apu aina lähellä

Louhelalta saa myös aina apua kiperiin tilanteisiin. Samalla vapaaehtoistoiminta opettaa ongelmanratkaisua. 

“Paljon sattuu ja tapahtuu, mutta vapaaehtoisena en ole koskaan oman onneni nojassa, vaan aina löytyy taustatukea.” 

Myös muilta vapaaehtoisilta saa vertaistukea. “Setlementti Louhela pitää hyvää huolta vapaaehtoisistaan. Meille järjestetään paljon yhteistä tekemistä. Vapaaehtoistoiminnan kautta myös ujomman on helppo tavata ihmisiä ja päästä mukaan uuteen yhteisöön.” 

Yhteisöllisen toiminnan vastapainona on hyvä myös rauhoittua yksikseen. Vapaa-aikaansa Eivor viettää käsitöitä tehden ja radiota kuunnellen. “Kutsun itseäni sosiaaliseksi erakoksi. Rakastan olla ihmisten parissa ja osallistua tapahtumiin mutta tarvitsen myös omaa aikaa.” 

Parasta vapaaehtoisena toimimisessa on Eivorin mielestä avunsaajan kasvoilla välkehtivä hymy onnistuneen keikan jälkeen. Pienikin teko voi olla suuri apu toiselle. Vapaaehtoistoiminnasta saa myös merkityksellisyyden tunnetta elämään. 

Hyvä sana Louhelan vapaaehtoistoiminnasta on kiirinyt Eivorin kaveripiiriin. Pian eläkkeelle jäävä ystäväkin on päättänyt ryhtyä vapaaehtoiseksi, kunhan kalenteri tyhjenee. 

Kiinnostuitko vapaaehtoistyöstä? Tutustu Louhelan tarjoamiin vaihtoehtoihin.