Abdulin kokemuksia vapaaehtoistoiminnasta

Vapaaehtoisemme Abdul toimii liikuntaluotsina ja vetää futsalkerhoa nuorille. Setlementti Louhelan toiminnan kautta hän on saanut niin ystäviä kuin arvokasta kokemusta.

Muutettuaan Afganistanista Suomeen vuonna 2015 Abdul halusi oppia suomen kieltä. Tähän tarjoutui mahdollisuus Setlementti Louhelan maksuttomilla kielikursseilla. Kun kielitaito alkoi karttua, kiinnostui hän olemaan mukana Louhelan toiminnassa ja ryhtyi muun muassa ulkoilukaveriksi ikäihmisille.

– Vapaaehtoistoiminnan kautta on helppo päästä käyttämään kieltä. Sosiaalisen toiminnan ohessa kielitaito karttuu kuin itsestään.

Urahaaveita

Abdulia on aina kiinnostanut muiden auttaminen, ja haave lähihoitajaksi opiskelemisesta alkoi konkretisoitua.

– Auttaessani ikäihmisiä vapaaehtoisena sain hyvin tuntumaa siitä, voisiko työ ikäihmisten parissa sopia minulle. Vapaaehtoistyössä pääsee pienellä kynnyksellä kokeilemaan uusia asioita ja saa arvokasta kokemusta, josta on hyötyä myös työelämässä.

Pian ovet kouluun aukesivat, ja nyt hän on työskennellyt lähihoitajana jo useamman vuoden. Työ on usein kiireistä ja raskasta, ja vapaaehtoispuuhat tuovat sille mukavaa vastapainoa.

Liikunnan iloa ja yhteisöllisyyttä

Erityisen antoisia Abdulille ovat olleet liikuntaluotsin tehtävät. Liikuntaluotsi on vapaaehtoinen, joka tukee ja kannustaa omatoimisessa liikkumisessa ja liikunnan harrastamisessa. Luotsin voi pyytää ohjaajaksi tai kaveriksi esimerkiksi ulkoilemaan, uimaan tai pelailemaan jalkapalloa.

– Kun saan motivoitua nuorta liikkumaan ja hän päättää ihan itse lähteä kuntosalille, siitä tulee äärettömän hyvä mieli.

Nykyisin Abdul vetää futsalkerhoa nuorille. 18−29-vuotiaille suunnattu ryhmä koostuu suurimmalta osin maahanmuuttajataustaisista nuorista, joilla on ollut haasteita löytää harrastuksia. Kerhossa harjoitellaan yhdessä futsalin pelaamista ja tekniikkaa, mutta vähintään yhtä tärkeää on yhdessä vietetty aika.

– On mahtavaa huomata, miten tällaisella toiminnalla voin auttaa nuoria tutustumaan toisiinsa ja kokemaan olevansa osa yhteisöä.

Abdul nauttii saadessaan viettää aikaa muiden kanssa. Vapaaehtoistoiminnan kautta niin vapaaehtoisten kuin avunsaajien on helppo tutustua uusiin ihmisiin. Myös lähipiiri on kasvanut Louhelan toiminnan myötä.

– Muutettuani Suomeen olin yksinäinen. Tutustuin Louhelan toiminnan kautta naiseen, jolla ei ollut perhettä. Ystävystyimme, ja hän halusi ryhtyä kummikseni. Hän on minulle kuin osa perhettä ja toimimme toistemme tukena ja turvana.

Kiinnostuitko vapaaehtoistyöstä? Tutustu Louhelan tarjoamiin vaihtoehtoihin.