Vapaaehtoistoiminnan muodot

Ystävä ikäihmiselle tai maahanmuuttajalle

Sinä ja ystäväsi voitte päättää, mitä yhdessä teette ja kuinka usein haluatte tavata. Ikäihmisen kanssa yhdessäolo voi olla ulkoilemista, keskustelua ja kahvittelua. Maahanmuuttajan kanssa voitte tutustua toistenne kulttuureihin, opetella suomen kieltä tai laittaa ruokaa yhdessä. Ystävän kanssa tavataan keskimäärin 1-4 kertaa kuukaudessa omien aikataulujen mukaisesti. Setlementti Louhela koordinoi ikäihmisten ystävätoimintaa Järvenpäässä. Maahanmuuttajan ystäväksi vapaaehtoinen voi ryhtyä Järvenpään lisäksi Nurmijärven Klaukkalassa.

Tukihenkilötoiminta lapselle tai kehitysvammaiselle

EriKivaKaveri toimii ystävänä ja tukihenkilönä 5-12 -vuotiaalle lapselle ja heidän perheelleen. Tukihenkilönä voi toimia myös kehitysvammaiselle nuorelle tai nuorelle aikuiselle. Erityistä tukea lapsi tai kehitysvammainen tarvitsee silloin, kun kasvun, kehityksen tai oppimisen edellytykset ovat heikentyneet. Syynä voi olla vamma, pitkäaikainen sairaus tai sosiaalisen tuen tarve. Vapaaehtoisen ei ole tarkoitus toimia avustajana tai hoitajana vaan aidosti kaverina viettämässä sellaista vapaa-aikaa, jota lapsi tai nuori itse haluaa. Tapaamiset järjestetään koulu- ja työpäivien jälkeen iltaisin ja viikonloppuisin 1-4 kertaa kuukaudessa.

Setlementti Louhelan avunvälityksen tehtävät eli "keikat"

Kertaluonteisissa tehtävissä vapaaehtoinen voi saattaa avunsaajan lääkäriin, käydä tämän kanssa yhdessä kaupassa tai lähteä ulkoiluseuraksi. Vapaaehtoinen voi myös avustaa pienissä arjen askareissa, kuten verhojen ripustamisessa tai lampun vaihtamisessa. Kertaluonteisiin tehtäviin etsitään Louhelassa kirjoilla oleva vapaaehtoinen aina tarpeen mukaan. Ne eivät edellytä pidempää sitoutumista. Kertaluonteiset tehtävät voivat kestoltaan olla tunnista kokonaiseen päivään riippuen tehtävän luonteesta.

Ryhmänohjaaja

Ryhmänohjaajana vapaaehtoinen voi Järvenpäässä Rinkulan tai Jampan olohuoneilla tai Nurmijärven Tupakirppiksellä ohjata erilaisia ryhmiä, toimia suomen kielen kerhon ohjaajana, järjestää lauluhetkiä, auttaa järjestelyissä tai olla juttukaverina.

Liikuntaluotsi

Liikuntaluotsit ovat vapaaehtoisia, jotka tukevat ja kannustavat omatoimisessa liikkumisessa tai liikunnan harrastamisessa. Heitä voidaan pyytää liikunnallisen ryhmän ohjaajaksi tai kaveriksi monenlaisiin liikunta-aktiviteetteihin esimerkiksi ulkoiluun, uintiseuraksi tai pelikaveriksi.

Kulttuuriluotsi

Kulttuuriluotsit ovat koulutettuja vapaaehtoisia, jotka toimivat kulttuuriluotsattavien seurana ja saattajana paikallisissa kulttuuritapahtumissa. Luotsin kanssa voit käydä esimerkiksi taidenäyttelyissä, museoissa, teatterissa, kirjastossa, konserteissa tai vaikka elokuvissa. Luotsattava maksaa omat sisäänpääsymaksunsa kulttuuritapahtumiin, mutta Järvenpään kulttuuriluotsikohteisiin luotsi pääsee avunsaajan mukana ilmaiseksi.

VERNE-vertaisneuvoja

Koulutettu vertaisneuvoja eli VERNE neuvoo, auttaa ja ohjaa virasto- ja nettipalveluiden käytössä. VERNE voi lähteä henkilökohtaiseksi tueksi virastokäynnille sekä toimia tulkkina viranomaisen ja asiakkaan välillä.

Tapahtuma- ja talkooapu

Louhela järjestää erilaisia juhlia, retkiä ja tapahtumia, joihin vapaaehtoinen voi tulla auttamaan suunnittelussa, järjestelyissä, tiedottamisessa tai esiintymisessä.

Yhdessä katettu -toiminta

Yhdessä katettu on järvenpääläinen yhteistyöverkosto, joka kehittää yhteisöllistä ruoka-aputoimintaa ja ohjaa hävikkiruokaa ruoka-aputyöhön keskitetyn varaston avulla. Vapaaehtoinen voi osallistua yhteisöllisten ruokahetkien järjestämiseen tai viettää kiireetöntä kokkailu- ja ruokailuhetkeä yksittäisten ihmisten kanssa.