Setlementti Louhela 70 vuotta

Setlementti Louhelan museonurkka
Maailma Järvenpäässä

KULTTUURIT KOHTASIVAT SETLEMENTTI
LOUHELAN 70-VUOTISJUHLISSA

 

Mistä Järvenpään Setlementti Louhela on saanut alkunsa? 

Tohtori Sigfrid Sirenius oli Työkeskusliiton pääsihteeri, jonka ehdotuksesta johtokunta päätti vuonna 1944 aloittaa tyttö- ja poikakerhon. Toiminnanjohtajaksi valittiin kerhotyönjohtaja  Leo ”Leka” Kaskikari, joka oli hyvin toimelias, ja eipä aikaakaan kun Järvenpään oman kerhotalon vihkiäisjuhlaa vietettiin jo vuonna 1952.

Kulttuuribasaari ja Louhela 70 vuotta

Nyt Setlementti Louhela juhli 70-vuotista taivaltaan. Toiminta on laajentunut valtavasti alkuajoista. Niinpä tässä juhlassa oli sekä työntekijöitä että vieraita eri maista, ja kulttuurit todellakin kohtasivat. Osallistujia juhlassa oli suomalaisten lisäksi 19:sta eri maasta. Edustettuina olivat Burma, El Salvador, Espanja, Etiopia, Ghana, Intia, Kenia, Kiina, Kongo, Kuuba, Nigeria, Sambia, Somalia, Thaimaa, Turkki, Venezuela, Venäjä, Vietnam ja Viro.

Ohjelma oli runsas ja monimuotoinen. Tilaisuuden avasi Setlementti Louhela ry:n toiminnanjohtaja Synnöve Sternberg ja hänen jälkeensä piti muistelupuheen pitkäaikainen Louhelan monitoimimies Pekka Åberg. Synttärilaulua veti pianon ääressä Louhelan vapaaehtoistyöntekijä Ritva Lehto-Kekki. Ihastuttavat tanhuajat nimeltään Laahustajat olivat kaikkea muuta kuin laahustajia, sillä niin kepeästi jalka nousi. Kiinalainen Shaohong Röynä ihastutti huiluesityksellään pukeutuneena kiinalaiseen näyttävään pukuun. Runonlausunnan moniosaaja, ilmaisutaiteen mestari Arja Kulokorven esitys oli todella koskettava. Venäläinen ilopilleri Natalia, lauloi ja tanssi suoraan sydämiin. Ja lopuksi vielä piste i:n päälle oli nuorten kansainvälisen kerhon huippuhieno sambaesitys.

Näyttelypuoli oli myös hyvin moninainen; sieltä löytyi kiinnostusta herättävä museonurkka Louhelan vuosikymmeniltä. Taidemuseopöytä veti myös kävijöitä kovasti, jossa lapset saivat osallistua yhteisötaideteoksen maalaamiseen. Lapsille oli järjestetty myös oma toimintatila, jossa he saivat piirtää oman maansa lipun ja viettää mukavasti aikaa päiväkotiohjaajien seurassa.

Herkkuja oli myös tarjolla 

Nälkäisenä ei tarvinnut kenenkään lähteä kotiin. Setlementti Louhela tarjosi kakkukahvit, ja kakut olivat Louhelan Juhla- ja Pitopalvelun käsialaa. Myös nuorisokerho antoi oman panoksensa ruokatarjoiluun, sillä he olivat itse valmistaneet herkullista afganistanilaista ruokaa.

Tilaisuuden tunnelma oli lämminhenkinen

Tilaisuus oli todella onnistunut. Hienoa oli kaikkien kulttuurien yhteensulautuminen ja yhteen hiileen puhaltaminen. Tapahtuman järjestäjiä olivat: Setlementti Louhela ry, Verso, Scoutit, Järvenpään seurakunta, taidemuseo ja ViaDia.

 

Blogin kirjoittaja
Paula Muru-Laakso
viestintäassistentti
Setlementti Louhela ry 

Blogi julkaistiin Järvenpää News-lehdessä 9.12.2015.