Hallituksen leikkaukset järjestörahoituksesta tulevat kalliiksi

25.4.2024

Setlementti Louhela on yksi monista järjestöistä, jotka taistelevat olemassaolostaan niin hallituksen, Keusoten kuin kuntienkin säästötoimenpiteiden takia.

Tilanteessa, jossa säästöt kohdistuvat jo nyt vähävaraisimpiin, olisi järjestöjen työlle aikaisempaakin enemmän tilausta, mutta niiltäkin ollaan viemässä toimintaedellytykset.

Setlementti Louhelassa tehdään lapsi- ja nuorisotyötä eri muodoissa, mm. erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten kanssa.

Työssä panostetaan nuorten elämäntaitojen vahvistamiseen ja minäpystyvyyden lisäämiseen eli valmiuksiin itsenäiseen elämään.

Järjestämme myös kuntouttavaa työtoimintaa hyvin tuloksin, koska suunnittelemme työtehtävät palvelemaan asiakkaiden tarpeita.

Kansalaistoiminnassamme olohuonetoiminta ennaltaehkäisee yksinäisyyttä, koska ihmiset voivat kohdata toisinaan kolmessa eri olohuoneessa, joissa järjestetään myös yhteisöllisiä aterioita hävikkiruuasta.

Vapaaehtoistoimintamme ja monikulttuurinen työmme on laajaa ja merkittävää.

Vuonna 2023 vapaaehtoisemme hoitivat eri tehtäviä alueen asukkaiden auttamiseksi 1919 kertaa yhteensä 3445 tuntia.

Olohuoneissa kohtasimme ihmisiä 7014 kertaa, maksuttomalla aterialla käytiin 3445 kertaa.

Kotipalvelumme hoitaa ikääntyneiden ja toimintarajoitteisten koteja ja vie ruokaa samalle kohderyhmälle. Tämä hidastaa tarvetta laitospalveluille.

Uusin kehittämishankkeemme paneutuu työikäisten yksinäisyyden vähentämiseen.

Kaikki tämä työ vähentää merkittävästi painetta julkisessa terveydenhuollossa ja sosiaalipalveluissa.

Työmme tulokset näkyvät osallistujien hyvinvointina ja merkityksellisyyden kokemuksina. Työmme avulla parannetaan ihmisten toimintakykyä ja edistetään työkykyä, vähennetään syrjäytymistä ja siihen liittyviä riskejä ja ennaltaehkäistään sekä ratkotaan yksinäisyyttä.

Järjestöjen voittoa tavoittelematon toiminta on laadukasta ja vastuullista, mutta ilman rahoitusta järjestötkään eivät voi toimia.

Setlementtimme rahoitus koostuu monista puroista: hyvinvointialueille tuotettavista palveluista, avustuksista kunnilta, hyvinvointialueilta ja valtiolta sekä osassa toimintoja palvelujen käyttäjiltä ja osallistujilta kerättävistä maksuista.

Kehysriihessä on päätetty merkittävistä leikkauksista järjestöavustuksiin, eikä tässä vielä kaikki, sillä leikkausten päälle tulevat alv-korotukset, järjestöt kun eivät niitä voi vähentää toisin kuin yritykset. 

Päätökset vievät monilta järjestöiltä toimintaedellytykset ja vaikuttavat suoraan mahdollisuuksin auttaa apua tarvitsevia ja tukea ihmisiä löytämään ja käyttämään omia voimavarojaan.

Jo 1990-luvun lama ja siihen liittyneet nopeat leikkaukset ovat opettaneet meille, että säästöissä on tärkeää katsoa lyhyttä aikaväliä pidemmälle.

Päätetyt leikkaukset voivat näkyä säästöinä, mutta tulevat maksamaan monin kerroin rahassa mitaten, puhumattakaan vaikutuksista inhimilliseen hyvinvointiin ja nuorten tulevaisuuteen.

Synnöve Sternberg
toiminnanjohtaja
Setlementti Louhela ry

Kirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaa-lehdessä 20.4.2024.